Kas Teie hambad reageerivad tundlikult suhkrule?

Paljudele meist on suure söömaaja jaoks sisseostude tegemine iganädalane traditsioon, perekonna pühadeaegse kokkusaamise tipphetk või ehk ka preemia pärast pingutavat treeningut. Aga liiga paljud traditsioonid või preemiad võivad kahjustada Teie hammaste tugevust. Ebameeldivused, mida tundlikud hambad põhjustavad, on kõike muud kui meeldivad. Ja kuigi see ebameeldiv tunne võib olla märk mitmest tegurist, küsivad paljud endalt siiski veel: kas mu hambad reageerivad suhkrule tundlikult?

Suhkru toime hammastele

 

Suhkrut sisaldavad maiustused on küll maitsvad, aga need võivad teie hambaid kahjustada, sest need ründavad teie kaitsvat hambavaapa. Magustoidud – enamasti suure suhkrusisaldusega – on üks hammaste tundlikkuse põhjus. Magus, mida armastavad nii paljud meist, on täis fermenteeruvaid süsivesikuid, mille tõttu hakkavad koostoimes teie suus olevate bakteritega tekkima happed. Nende hapetega kaasneb hambavaaba erosioon. Ja mida suurem on toiduaine suhkrusisaldus, seda rohkem hapet see tekitab. Lõpuks toob see vaaba kulumine kaasa kaariese. Ja kõrvalmärkusena: kui te neid toite ja jooke edasi tarbite, võib nendes sisalduv suhkur kohtades, mida need on juba enne kahjustanud, nüüd valu tekitada.

 

Hammaste tundlikkus on lihtne mõiste juure või dentiini ülitundlikkuse kohta. Hammaste tundlikkuse kaks peamist põhjust on parodontaalhaigused ja igemete taandumine. Kui dentiin (hambaluu) on hambakaeltes või -juurtes paljastunud, ei ole selle peale enam kaitsvat hambavaabakihti. Kaitsmata dentiini tõttu saavad toidujäägid, hambakatt ja happed sisse tungida ja ärritada sügaval hamba sees olevaid närve. See võib põhjustada hambavalu.

 

Saate kergesti välja selgitada, kas teie hambad on tundlikud. Kui magusad, hapud, kuumad või külmad toidud ja joogid tekitavad hammastega kokku puutudes ebameeldivat tunnet või valu, võib seda põhjustada hammaste tundlikkus. Veel üks sümptom, mis võib tulla ja minna, on seesama tunne väga külma õhu sissehingamisel. Kahjuks esineb hammaste tundlikkust väga sageli. Ligi pool elanikkonnast on kogenud hammaste tundlikkust.

Mida saate tundlike hammaste puhul teha

 

Kui teil on kahtlus, et teie hambad reageerivad suhkrule tundlikult, saate selle vastu mõningaid abinõusid kasutada. Esmajoones peaksite jälgima, et teie suuhügieen oleks asjakohane. Kasutage spetsiaalselt tundlikele hammastele väljatöötatud hambapastat, et hammaste puhastamise ajal hambavaapa rohkem mitte kahjustada. Peske hambaid pärast iga toidukorda ja kasutage hambaniiti. Hoidke ka büroos oma töölaua sahtlis hambaharja ja hambapastat. Selleks sobivad eriti hästi reisihambahari ja -hambapasta.

 

Veel üks näpunäide oleks muuta oma toitumisharjumusi. Asendage sellised näksid nagu küpsised ja maiustused tervislike ja maitsvate puu- ja köögiviljadega. Sama kehtib ka jookide kohta: Loobuge suhkrut sisaldavatest limonaadidest ja jooge selle asemel vett, millega uhute pidevalt ära ka suhkru järele näljased bakterid. Veel üks võimalus on asendada maiustused suhkruvaba närimiskummiga – see on magusa maitsega, aga ei avalda teie hammastele kahjulikku mõju. Kui teile ikkagi tundub, et teie hammaste suhkrutundlikkus võib olla krooniline probleem, peaksite seda oma hambaarstiga arutama.

 

Keegi ei ütle, et te ei saa end enam mitte kunagi millegi magusaga hellitada. Kes ei sööks aeg-ajalt meelsasti ühe tüki kooki? Pidage meeles, et kõige parem on kõike mõõdukalt nautida.