Tundlikud hambad – sümptomid, põhjused ja hambapesu

Valutundlikud hambad on väga levinud nähtus. Seda probleemi teab üle poolte täiskasvanutest. Enamikul esineb see vaid aeg-ajalt.

Kas hammaste tundlikkus kahjustab ka minu igemeid?

 

Olenevalt sellest, mis põhjustab teie hammaste tundlikkust, võib see mõjutada ka teie igemeid ning igemed võivad muutuda valulikuks. Näiteks põhjustab parodontiit igemete taandumist. Seetõttu paljastuvad tundlikud hambakaelad. Hammas muutub tundlikuks. Parodontiit tekib bakterite (kõige sagedamini ebapiisava suuhügieeni) tõttu. Bakterid kogunevad igemeserva alla ja tekitavad põletikku. Nii kahjustab parodontiit ka teie igemeid. Igemete valulikkuse muud põhjused võivad olla näiteks mädanik või kahjustused.

Kas tundlike hammaste hambapasta aitab ka tundlike igemete puhul?

 

Igemete valulikkuse ja hammaste tundlikkuse ennetamisel on määrava tähtsusega hea suuhügieen. Harjake hambaid kaks korda päevas, kasutage lisaks suuvedelikku ja vähemalt kord päevas hambaniiti. Hambavahede ja nende kohtade puhastamine, kus ige on hamba peal, aitab ennetada igemepõletikku ja tugevdab igemekude. Lisaks pakuvad spetsiaalsed tundlikele hammastele mõeldud tooted, näiteks elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT, kaitset igemete taandumise eest. Seejuures ei enneta te ainult hammaste tundlikkust ega leevenda seda pikaajaliselt. Pastas sisalduv tsink tugevdab igemeid ja kaitseb igemete taandumise eest. Sel viisil saate vaid ühe tootega tõhusalt ennetada nii igemete valulikkust kui ka hammaste tundlikkust.


* Tootesari elmex on nr 1 soovitatav tootemark esindava internetiküsitluse põhjal,

mis tehti 2021. aasta septembris Saksamaal 301 hambaarsti seas ja milles küsiti soovitatavate hambapastamarkide kohta.

 

Hambapasta elmex Sensitive Professional Repair & Prevent koostises olev ProArgin® parandab tundlikud hambapiirkonnad ja tsink aitab tugevdada igemeid, et edaspidist hammaste tundlikkust ennetada.

Hammaste valutundlikkuse põhjus

Hammaste valutundlikkuse sagedasim põhjus on taandunud igemed. Seetõttu ei ole loomulik kaitse enam tagatud ja paljastub tundlik hambakael.

Tüüpilised sümptomid:

  • temperatuuritundlikkus eriti soojade või külmade toiduainete puhul
  • valutundlikkus külma õhu korral, nt talvel sörkides
  • valulikkus happeliste toiduainete ja jookide tarbimisel

Vaadake tundlike hammaste kohta veel teavet

Mida ma saan hammaste valutundlikkuse korral teha?

  • Paljastunud dentiini ja hambavalu puhul peab puhastamine olema põhjalik, aga õrn. Selleks on soovitatav kasutada pehmet hambaharja
  • Avaldage hammaste harjamisel vähem survet.
  • Valutundlikkuse vähendamisel on soovitatav kasutada spetsiaalset tundlikele hammastele mõeldud hambapastat.
  • Spetsiaalne suuvedelik pakub lisakaitset kõigile hammastele.
  • Käige oma hambaarsti juures korrapäraselt kontrollis.

Õige hambapesutehnika

Teie hambapesutehnika mõjutab ka teie igemeid. Pidev edasi-tagasi-liigutustega küürimine võib põhjustada igemete taandumist. Eriti võib see probleem süveneda siis, kui osa dentiini on juba paljastunud. Harjake ringjate liigutustega. Teie hambaarst oskab teile abistavaid nõuandeid anda.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Terve hammas:

 

Hambaharja algasend: Harjased paiknevad hamba välispinnal, igemete ja hammastega paralleelselt, ilma liikumiseta.

Aktiveerimisetapp: harjased asetatakse kerge survega igemetele ja hammastele.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Kerge erosioon:

 

Liikumisetapp: harjapea viiakse nüüd vibreerides aeglaselt punaselt valgele (kroonide poole) ja seejärel mälumispindadele.

 

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Tugev erosioon:

 

seda liigutuste järjestust korratakse ühel hambal kolm korda ja tehakse alati igal hambal eraldi. Oluline on mitte liiga tugevat survet avaldada.

 

* Tootesari elmex on nr 1 soovitus esindava telefoniküsitluse põhjal, mis tehti 2020. aasta detsembris/2021. aasta jaanuaris 300 Saksamaa hambaarsti seas ja milles küsiti tundlike hammaste puhul soovitatavate hambapastamarkide kohta.

** Valu koheseks leevendamiseks kandke kuni 2x päevas sõrmeotsaga tundlikule hambale ja masseerige 1 minuti jooksul õrnalt sisse.